Hållbarhet

GB Glace ägs av Unilever – en global koncern som erbjuder många välkända varumärken; mat för hälsa och njutning, hygienprodukter för vardagslyx och rengöringsprodukter som gör livet lite enklare. Unilever Sverige utgörs av tre divisioner: livsmedel, personlig hygien och hemrengöring samt glass under varumärket GB Glace och Ben & Jerry’s.

Som en del i en medveten koncern, är ett grönt och hållbart tänk en självklarhet för GB Glace. GB Glace arbetar aktivt mot följande mål inom hållbarhetsområdet. Vill du har mer information om Unilevers hållbarhetsarbete gå in på www.sustainable-living.unilever.com.

Våra barnglassar

Vi tror på att alla aktörer i samhället måste spela sin roll för att främja en hälsosammare kost och livsstil, även i frågan om den ökande andelen övervikt och fetma.

puff2_pink_passport

Unilever spelar en aktiv roll i att finna effektiva lösningar för detta snabbt växande problem. Med utgångspunkt i de åtgärder som vi redan genomfört genom vårt Nutrition Enhancement Programme, vill vi fortsätta att förbättra våra produkter. Målet med detta program är att förbättra den näringsmässiga kvalitén på våra livsmedel genom att titta på nivåerna av fyra näringsämnen; mättat fett, transfett, socker och salt (natrium). Riktlinjerna vi har satt följer internationella kostrekommendationer. Genom detta har vi förbättrat den näringsmässiga kvalitén på över 30 000 produkter. För mer information om Nutrition Enhancment Programme gå in på: http://www.unilever.com/sustainability/wellbeing/nutrition/reformulation/?WT.LHNAV=Reformulation_&_developing_new_products

Vi vet att barn alltid kommer att älska glass. Vi vill se till att våra glassar riktade till barn inte bara fortsätter att vara tilltalande och smak fantastiskt, men också se att de endast innehåller 110 kalorier eller mindre per portion. Dessutom ser vi till att all nya barnglassar vi introducerar på marknaden följer våra strikta riktlinjer gällande mättat fett, transfett, socker och natrium.

Godsaker som glass bidrar med välbefinnande och glädje i livet. Dock kan det höga kaloriinnehållet i vissa godsaker leda till viktuppgång och associerade hälsoproblem om de äts för ofta. Dock äter barn glass endast ibland, men vi försöker ändå se till att det är en ansvarfull godsak. Vår största utmaning är att se till att barn fortsätter att njuta av och älska vår glass, trots att vi minskar mängden kalorier per portion. Och vi vet att vi har kunskapen att göra det.

Glassfrysar

En härligt sval glass eller en uppfriskande kall dryck en varm dag är kanske inte ett så stort hot mot miljön, men många köldmedier som används i kylskåp och andra kalla förvaringsutrymmen har en hög global uppvärmningspotential (GWP).

Den globala uppvärmningen orsakas till stor del av koldioxid i atmosfären som är en biprodukt av användningen av fossila bränslen för elproduktion. Andra gaser orsakar liknande effekter, och deras GWP mäts genom att jämföra det med koldioxid som har en GWP på 1. Till exempel har hydro-fluoro-kolväten (HFC) som används som kylmedel en global uppvärmningspotential på mer än 1 000.
Att hitta miljövänliga alternativ till sådana köldmedier är därför en viktig prioritering för att minska utsläppen av växthusgaser. Detta gäller särskilt för Unilever, som är en av världens största glassproducent med cirka två miljoner frysdiskar i olika butiker. Vi har åtagit oss att använda naturliga köldmedier, exempelvis kolväten (HC) (som har en global uppvärmningspotential på mindre än 3), koldioxid, ammoniak, vatten och luft. Alla kan användas som köldmedier i kylar och frysar, de skadar inte ozonskiktet och har liten eller ingen påverkan på miljön. Sedan 2005 köper GB glace endast in miljövänliga frysar.

Förpackningar

Förpackningarna skall skydda produkterna och göra det möjligt att transportera dem säkert utan att skada eller förorena dem samtidigt som de skall bära information om bl.a. innehåll och förvaring. Vid valet av förpackningar tar vi ett livscykelperspektiv för att ta hänsyn till all miljöpåverkan under hela förpackningens livstid. Vi optimerar mängd och typ av material i förpackningarna med hänsyn till både funktionskrav, miljöpåverkan och möjlighet att återvinna materialen i använda förpackningar.

Kakao

Kakao odlas mest av mindre jordbruk, som ofta arbetar i kooperativ. De flesta små odlare och arbetare saknar tillgång till utbildning, nytt växtmaterial och andra tjänster, och därmed är deras gårdar inte så produktiva. Detta leder till skuldsättning, fattigdom och efterföljande effekter på hälsa, utbildning och välfärd. Så att använda miljöskadliga metoder, såsom röjning av skogsmark för nyplantering i syfte att öka sin avkastning, är ofta böndernas enda utväg.


Rainforest Alliance är en internationell ideell organisation som arbetar med hållbart jordbruk. Deras expertis och lokalkännedom hjälper jordbrukare att öka avkastningen från sina grödor från år till år, samtidigt som de hjälper till att bevara den naturliga miljön så att bönderna kan odla grödan i många år framöver. GB Glace samarbetar med Rainforest Alliance för att uppnå vårt mål om att all kakao som används för våra Magnum glassar är hållbart odlade år 2015 och för alla våra produkter år 2020.

En god kvalitét

Glass är gott, kallt och svalkande. I sin konsistens är glassen faktiskt unik. Om du tänker efter så är glass faktiskt det enda livsmedlet som du kan äta djupfryst! Detta tack vara att glassen har en speciell uppbyggnad och struktur som gör det möjligt att stoppa den direkt i munnen från frysen!

Glassen består bland annat av små, små iskristaller som vi inte ser med blotta ögat. Ju mindre dessa kristaller är ju bättre och godare konsistens har glassen. När glassen utsätts för höga temperaturer tenderar dessa små, små iskristaller att växa ihop- ibland så mycket att man till och med kan se dem på ytan av glassen och även känna dem i munnen. För att undvika detta måste man hantera glassen rätt. Med några enkla tips behåller du glassen krämig och god:

  • Förvara den alltid i minst -18°C.
  • Undvik att ha den framme för länge på bordet.
  • Frys inte om glass som har tinat helt.
  • Om det är varmt ute, tag med en frysväska till affären så håller sig glassen kall hela vägen hem.
  • Om glassen är mjuk redan i affären – prata med personalen och be dem kolla temperaturen i frysen.