Allergiguide & Vanliga Allergifrågor

Allergiguide

Laktosintolerans innebär att man har svårt att bryta ned mjölksocker (laktos) i tarmen och därför får ont i magen när man druckit mjölk eller ätit något annat som innehåller laktos. Laktosintolerans är individuellt och kan variera från lätt till svår, beroende på hur väl kroppen kan bryta ned laktosen och hur mycket laktos som finns i kosten. De flesta laktosintoleranta behöver inte sluta äta mejeriprodukter, det gäller att prova sig fram till vilka produkter som fungerar bra att äta. Det finns ett stort urval av laktosfria och låglaktos livsmedel ute i handeln idag. Dessa produkter är vanliga mejeriprodukter där mjölksockret har tagit bort.

Komjölksallergi betyder att kroppen inte tål proteinerna i komjölk. När man som mjölkallergiker får i sig mjölk reagerar kroppens immunsystem mot proteinerna i mjölken. Den som är allergisk mot komjölk måste utesluta alla mjölkprodukter. Det går alltså inte att äta laktosfritt eftersom mjölkproteinerna finns kvar även i de laktosfria produkterna.

Glutenintolerans (celiaki) är en kronisk sjukdom som innebär att man regerar på gluten, ett protein som finns i vete, korn och råg. Hos den som är glutenintolerant orsakar gluten en inflammation som skadar tarmluddet i tunntarmens slemhinna. Det gör att kroppen inte kan ta upp näringen i maten på ett normalt sätt.

På GB Glace vill vi erbjuda glassglädje till alla och har därför produkter anpassade efter ovan allergier. Våra största varumärken inom detta sortiment heter TofuLine (mjölk- och glutenfritt) och R-ICE (mjölk-, gluten- och sojafritt) – där vi erbjuder produkter inom alla våra kategorier (pinnar & strutar, flerpack, dessertglass och kulglass).

Markeringen för våra allergianpassade glassar ser ut som symbolen nedan, den här visar t.ex. att glassen inte innehåller laktos. Vill du se hela GB Glace utbud av allergianpassade produkter, kika in här.

94535816_Original


Vanliga frågor kopplade till allergier & intolerans

Jag har en fråga om allergi, vem kan ge mig svar?

På vår hemsida kan du hitta information om alla våra glassar. För varje glass finns en ingrediensförteckning där alla allergener är tydligt markerade med versaler. Du kan även kontakta GB:s konsumentkontakt på 0771 – 82 91 00 eller på e-post konsumentkontakt@gb.se.

För allmänna frågor om allergier kan du gå in på Livsmedelsverkets hemsida.

Vilka glassar innehåller inte kakao och/eller choklad?

Isglass är en glassort som oftast är utan kakao/choklad men läs alltid innehållsförteckningen på förpackningarna så ser du om produkten innehåller kakao eller choklad. Du kan läsa mer om våra glassar och dess innehåll på vår hemsida under ”Våra glassar”. Där kan du hitta ingrediensförteckning med markerade allergener för alla våra glassar. Observera att produktsammansättningen i våra produkter kan ändras därför är det mycket viktigt att du alltid är noggrann med att läsa innehållsförteckningen på den aktuella glassen som du köper ute i handeln.

Varför har ni så många glassar med nötter?

Nötter smakar gott och många av våra konsumenter tycker om just nötglassar. Nötter förknippas också traditionellt med glass men vi har ett varierat sortiment av glass, både med och utan nötter.

Vilka produkter innehåller nötter?

På vår hemsida kan du hitta information om alla våra glassar. För varje glass finns en ingrediensförteckning där alla allergener såsom nötter är markerade med versaler. Observera att produktsammansättningen i våra produkter kan ändras därför är det mycket viktigt att du alltid är noggrann med att läsa ingrediensförteckningen på den aktuella förpackningen som du köper ute i handeln för att se om produkten innehåller nötter. De av våra glassar som innehåller någon typ av nöt eller mandel kan även innehålla spår av andra nötter.

Vad betyder de E-nummer som finns i era glassar och var kommer de ifrån?

För att få information om E-nummer och dess ursprung så kan du läsa mer på Livsmedelsverkets hemsida.

Vad är fruktkärnmjöl (E410) och guarkärnmjöl (E412), innehåller de gluten?

Fruktkärnmjöl och guarkärnmjöl är två olika stabiliserings- och förtjockningsmedel. De är livsmedlestillsatser som framställs ur baljväxter och de innehåller inte gluten.

Vilka glassar är lämpliga för diabetiker?

Den glass i vårt sortiment som passar bra för diabetiker är GB Lättglass Vanilj som finns i 0,5 liters förpackning. Råden för vad som är lämpligt att äta för diabetiker är under förändring och därför ber vi dig att kontakta din dietist på närmaste vårdcentral för fler upplysningar.

Vilka produkter är mjölkfria?

All glass från Choice är SärNär-produkter. Det innebär att de är anmälda till SLV för att få märkas mjölkfria.

Vilka produkter är laktosfria?

All glass från Choice är SärNär-produkter. Det innebär att de är anmälda till SLV för att få märkas laktosfria. Detta gäller även för produkterna Kingis Krossad Choklad samt kulglassarna Vanilj & Päron och Mango & Melon. Dessutom är de flesta av våra isglassar laktosfria – se innehållsförteckningen för respektive produkt för att vara helt säker.

Vilka produkter är glutenfria?

Tofuline Toffee (struten), R-ICE (struten) och Tofuline Big Peak flerpack är glutenfria. De flesta av våra produkter som INTE är strutar eller innehåller bitar av kakor och kakdeg (såsom Ben & Jerry’s Cinnamon Buns eller GB Glace Oreos) är fria från gluten – se innehållsförteckningen för respektive produkt för att vara helt säker.

Innehåller produkterna från Choice ägg?

Nej.

Innehåller produkterna från Choice nötter?

Nej.

Innehåller produkterna från Choice några animaliska produkter?

Nej, de är 100% vegetabiliska.

Är sojan i TofuLine-produkterna fri från GMO?

Ja, sojabönorna är GMO-fria. GB Glass har intyg från leverantörerna att alla sojabönor som används i våra produkter är GMO-fria enligt EU-direktiv.

Är fettet i produkterna från Choice fri från GMO?

Ja.

Vilken typ av fett är det vegetabiliska fettet i produkterna från Choice?

En blandning av palm-, kokos- och rapsolja. Palmoljan är Greenpalm-certifierad.

Skövlas regnskog vid produktion av palmolja?

Det företag som levererar palmoljan till oss är medlemmar i organisationen Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO), vilket innebär att palmer återplanteras. Palmoljan vi köper är Greenpalm-certifierad.

Innehåller det vegetabiliska fettet i Choice transfett?

Nej.

Är fettet i Choice härdat?

Nej.