Nostalgi-1970

1970 talet

På 70-talet kommer den första mobiltelefonen ut på marknaden. Den tar tio timmar att ladda. New York City får sitt första Marathon-lopp och Sears Tower i Chicago blir världens högsta byggnad. I mitten av decenniet föds både punken och discon, som ett omaka tvillingpar. Föräldrar börjar oroa sig för sina dataspelande ungdomar när Atari lanserar sina första spel.

MODE & PRYLAR

JeansJeans

På 1970-talet blir jeans rena vardagsuniformen. De är utsvängda, blekslitna, skräddade eller avklippta. Nästan alltid blåa. Alla bär jeans – i stan och på landet, på jobbet och på stranden. Och så har det förblivit sedan dess.

 

Träskor

Träskor är verkligen 70-tal. Enkelt svarta, röda eller beige, i glada lackfärger eller med målade blomstermotivTräskor. Klassisk träsko, eller i sandalmodell med remmar och spännen till den rejäla träsulan.

 

SkateboardSkateboard

Den gamla rullbrädan får ett rejält uppsving under 70-talet. Från Kalifornien i USA kommer både nya, förbättrade hjul, och tongivande skateboardåkare.

De kör i torrlagda simbassänger och briljerar med nya djärva tricks.

 

FILM & MUSIK

Film

I 1970-talets början slog de engelska komikerna i Monty Python igenom internationellt. Några år senare var oljemiljonärerna i Dallas hetast på tv.

Grease
Monty Python
Lödder (Soap)
Tjejen som visste för mycket (Foul Play)
Dallas

Musik

Öppna listan i Spotify

  1. You’re The One That I Want
  2. Popcorn
  3. Love Grows (Where my Rosemary Goes)
  4. This Is It – Melba Moore
  5. My Sharona
  6. Blame It On The Boogiek
  7. Seasons In The Sun
  8. Yes Sir, I Can Boogie
  9. Changes
  10. Play That Funky Music