Passion för glass

I mer än sjuttio år har vi på GB Glace tillverkat glass och vi gör det för att vi älskar det. Vi brinner för att utveckla nya smaker, förädla de smaker vi redan har och vi strävar efter att ge dig en ultimat glassupplevelse varje gång du smakar en av våra glassar.

Det är vår stävan efter perfektion vid tillverkningen som driver oss att ständigt ligga i framkant. Vi skulle kunna kalla det vår passion för glass. Nedan kan du läsa om hur vi praktiskt framställer det du och vi älskar; glass från GB Glace!

Hur gör vi glass?

Enkelt uttryckt skulle man kunna säga att glasstillverkning består av 8 moment:

1. Mixning

Glassmixen är en blandning av mjölk, fett, socker, emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel och smakämnen.

2. Homogenisering

För att fettat ska finfördelas i blandningen homogeniseras mixen, i detta steg finfördelas fettat till små små fettdroppar med hjälp av högt tryck. Detta gör vi för att ge den färdiga glassen den bästa möjliga konsistensen.

3. Pastörisering

Därefter pastöriseras mixen, vilket innebär att mixen värms till ca 84 grader, detta gör vi för att ta död på eventuella bakterier.

4. Mogning

Efter detta kyls blandningen ner till 4°C där den får mogna ett par timmar.

5. Frysning

Nästa moment, frysningen, måste gå snabbt. För att få glassen mjuk och smidig bearbetar vi mixen under hela frysprocessen där små iskristaller, så små att de inte ens känns på tungan, bildas samtidigt som luft blandas i mixen. Detta gör vi för att ge glassen dess mjuka konsistens.

6. Smaksättning

Efter frysningen smaksätts glassen. Här blandas det i bär, chokladbitar, sylt eller nötter.

7. Portionering

Den färdiga glassfyllningen portioneras i valfritt format, till exempel i en god våffla eller i en bägare.

8. Härdning

Det sista momentet när vi tillverkar glass är härdningen. För att vi ska kunna förvara och distribuera glassen måste vi kyla ner den till –25-28°C. Detta gör vi i speciella härdtunnlar där mycket kall luft blåser över glassen, allt från några minuter till några timmar.